Ha azt mondjuk pesztó, mindenkinek az a bizonyos zöld mártás ugrik be.
Kiváló barátságot ápolnak vele azok is, akik nem szeretnek vagy nem tudnak főzni, hiszen csak lekapják a kész terméket a boltok polcairól, összekeverik a kifőtt tésztával és kész is az étel. Pedig pesztót készíteni nem is olyan nehéz, csupán pár alapanyag szükséges hozzá, amit ízlés szerint variálhatsz és pillanatok alatt elkészül.
A pesztó a liguriai konyha jellegzetessége, amelynek összetevői bazsalikom, olívaolaj, fokhagyma, fenyőmag (ez dióval/mandulával is helyettesíthető) és parmezán. Kezdetben húsok, fűszerek tartósítására használták, de később aztán olyan mártásként terjedt el, ami tésztaételekre tehető, vagy más ételek ízesítésére használható.
Ha valami igazán finomat akarsz enni, akkor rendeld meg a pesztóba forgatott pennét, amit rukkola és koktél paradicsom hozzáadásával dobunk fel és persze nem hiányozhat róla a porhanyósra sütött csirkemell supreme.
Így készül: A pennét lobogó vízbe tesszük. Eközben egy serpenyőben átmelegítjük a pesztót, amihez hozzáadjuk a koktélparadicsomot, a szeletekre vágott friss fokhagymát és a rukkolát, majd beleforgatjuk az időközben kifőtt tésztát. Az előkészített csirkemellet a rostlapon kevés olajon megpirítjuk, ha kész a hús a tészta tetejére tesszük majd megszórjuk pirított mandulával és parmezánnal.
Ételeink allergén táblázatát ide kattintva nézheti meg.