Hagyomány és tradíció

Egy remek pizza minden alkalom tökéletes kiegészítője. Legyen szó baráti találkozóról, randiról vagy családi ünnepről, mindig jólesik egy-két szelet finom pizza. A ma már megannyi variációban kapható étel nagy múltra tekint vissza, ugyanis a története i.e. 3. században kezdődött.

Pizza-őskor
A pizza története az ókori Rómában vette kezdetét.

A római szenátor és történész, Marcus Porcius Cato elsőként írt történeteket latinul. Ő az emlékiratában említést tesz az igazán ínycsiklandozó lapos kerek pizza_történelemtésztáról. A leírás alapján ezt leggyakrabban olívaolajjal és különböző gyógynövényekkel ízesítették.

A ma ismert pizza őséről az Aeneisben is olvashatunk. Vergilius ugyanis kiemelte történetében a vendégvárásra igen alkalmas „lapos kenyeret”.

Pizza-ókor
A „pizza” szó először a középkorban tűnt fel, amikor még egyszerű lepényt jelentett. A pékek ezek különféle variációit készítették, kenyérsütés előtt a kemence melegét ellenőrizve, utána a parazsat felhasználva sütötték meg.

Pizza-középkor
Az étel elkészítése sokáig különbözött a ma ismertektől, egészen a 18. századig ún. fehér pizzát készítettek. Ekkor még tejföllel és különböző zsiradékokkal ízesítették a tésztát, amire a feltét került.

A paradicsom térhódítását követően elterjedtek a különböző ízesítésű „piros szószok” is, amik hamar népszerűvé váltak a fogyasztók körében.

Pizza-újkor
Bár a különböző ízesítésű lapos kenyér sok európai országban közkedvelt volt, a ma ismert pizza „feltálalására” egészen a 18. század végéig várni kellett. A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki 1780-ban alapította meg pizzériáját.

Pizza:torteleme2Az étel itáliai térhódítása 1889-ben kezdődött, amikor Nápolyba látogatott I. Umberto király és felesége Margherita. Számukra különleges olasz pizza készített Raffaele Espositó, amely a „Pizza Margherita” néven vált ismertté.

Pizza-modernkor
Nem kellett sokáig várni, és az olasz pizza Amerikában is igen népszerűvé vált. Az első pizzéria 1905-ben nyílt meg, de a pizza hamarosan már nemcsak a „szegények eledele” volt.

A második világháború után a különböző technológiáknak köszönhetően még gyorsabban és egyszerűbben elkészíthető lett ez az étel, így a fast food jellege miatt a modern életstílusnak is tökéletesen megfelelt.

És a diadalmenet még ma is tart. Bár a pizza már meghódította az egész világot, a népszerűsége nem csökkent az évek során. Gyerekek és idősek egyaránt kedvelt ételévé vált, amit bárki, bármikor és bárhol szívesen fogyaszt.