Biztos hogy sajt van a pizzádon?!

Mi a különbség az állati és növényi eredetű sajtok és sajtkészítmények között?

A boltok polcain egyre többször jelennek meg az állati alapanyagokból készített sajtok mellett a növényi eredetű sajtok és sajtkészítmények, valamint az olyan sajtfélék amiket tejtermék-imitátumként tartanak számon. Mi különbség ezek között, melyiket válasszuk? Milyen sajtot használ az Il Treno?

Mozzarella

Ahogyan már a nevük is sugallja, az állati és növényi eredetű sajtokat az alapanyag származékuk különbözteti meg. Így az állati eredetű tehén-, juh-, kecske-, szamár-, ló-, valamint tevetejből a növényi eredetűek pedig növényi-, zsírókból és olajokból készülnek. Az igazi különbségeket viszont a sajt és a sajtkészítmények jelentésében, valamint az egészséges táplálkozásban és a fogyasztói magatartásban kell keresnünk.

Mi a különbség a sajt, és a sajtkészítmény között?

Csak azokat a termékeket illeti meg a „sajt” név viselése, amelyek tejből, tejszínből, íróból vagy savóból készülnek, valamint amiket tartós érlelés után fogyaszthatunk. Ezeket 100%-ban állati eredetű alapanyagok hozzáadásával készítik, így nem tartalmazhatnak növényi származékokat! A sajtkészítményekben viszont már megtalálhatóak az ilyen anyagokat, mint a növényi-, zsír és olaj.

Növényi sajtok és sajtkészítmények a laktózintoleranciáért

A tiszta növényi eredetű sajtkészítmények megoldást jelenthetnek azoknak a fogyasztóknak akik nem akarnak (egészséges táplálkozás) vagy nem tudnak (laktózintolerancia, tejfehérje-allergia) és egyéb érzékenység miatt tejtermékeket fogyasztani. Így a tejallergiások is a legnagyobb biztonsággal fogyaszthatják. Általában ezeket a termékeket a biotermékek közé sorolják, így az áruk is sokkal magasabb az állati eredetű sajtokénál. Érdemes megjegyezni, hogy a növényi sajt 100%-ban, a sajtkészítmény viszont csak részben készült növényi alapanyagokból.

Sajtimitátumok, amik becsapják a vevőt

Ezek a termékek egyértelműen olcsóbbak, amik több vevőt vonzanak. A sajtimitátum tej- és növényi eredetű anyagokat és tejipari melléktermékeket (savót, permeátumot) tartalmaznak. Ezért kisebb az előállítási költségük, valamint a drága és értékes összetevőket cserélik olcsóbbra.

Mi csak Szarvasi Mozzarellát használunk

Cégfilozófiánknak köszönhetően, csak is kizárólag minőségi termékekkel dolgozunk. Mi különbözünk. Az ízletes  Mozzarella a dél-itáliai Campania és Lazio tartományból származik, de ma már a világ számos táján ismerik. Egyedi ízéhez egy kis só párosul, amitől kiválóan felhasználható salátákhoz, valamint az Il Treno pizzáihoz. 

További beszállítóinkat nézd meg itt, akik kiváló minőségű alapanyagokkal teszik finomábba ételeinket. 

Szarvasi