Polpetti- a magyar-olasz

Ha magyar vagy – akkor imádod a rántott húst, ám, ha az olaszos ételeket is kedveled, akkor egészen biztosan fenséges manna lesz a számodra!

De, mi is az a polpetti?

Valójában az olasz konyhához semmi köze nincsen, mert ezt az ételt a magyarok „találták” ki, ami persze nem éppen találó kifejezés. Gyakorlatilag egy olasz és egy magyar ételt hoztak össze – jelesül együtt tálalják őket. Miért? Azért, mert a magyarok kedvence a rántott hús, ezt valószínűleg senki sem vitatja. Minden, ami rántott, legyen szó akár még zöldségekről is, imádjuk. A másik kedvencünk pedig a tészta, és a finom szószok. A kettő együtt pedig nem lehet rossz.

Így aztán nem volt nehéz összehozni egy olyan ételt, amiről biztosan tudtuk, hogy kedvelt lesz, méghozzá a lehető legszélesebb körben. Ezzel tehát el is készült a polpetti, ami nem más, mint egy milánói makaróni, göngyölt karajjal együtt tálalva. Nem keverendő össze a polpette nevű étellel, mely hasonló a magyar fasírozott-hoz, de valójában egy húsgombóc neve. A polpetti viszont – eredetileg – polip alapú étel, paradicsomszószos mártás. A milánói makarónit sokan – lazán – csak milánói bordának hívják. Mellékesen megjegyezzük, hogy bátran kérhetjük így is, a pincér tudni fogja, hogy mit szeretnénk.

Egy korábbi írásunkban már említettük, hogy az olasz ételek szinte alapvető hozzávalója a paradicsom, ez alól a milánói makaróni sem kivétel. A közelmúltban arról is írtunk, hogy a bolognai-nak nem sok köze van helyadója nevéhez. Most pedig az lett a fontos információ, hogy a milánói makaróninak sincs Milánóhoz túl sok köze, hiszen azon a környéken nem is ismerik….legalább is úgy nem, ahogy nálunk. Tehát a nevekkel óvatosan, ne vonjunk le róla messzemenő következtetéseket, ha ételről van szó!

A következő írásban azt fogjuk leírni részletesen, hogy a milánói makarónit – magyarul – hogyan is kell elkészíteni és tálalni, és milyen hozzávalókból készül.

Nyugalom, elkészítési módjától függetlenül is rendelhető, jó étvágyat kívánunk hozzá!