Pizzásdoboz újragondolva

A pizzák házhozszállítása az egyik legnagyszerűbb ötlet volt a pizza feltalálása óta. Emberek ezrei, sőt millió, élnek ezzel a lehetőséggel nap mint nap, szerte az egész világban. Amikor azonban a takarításra kerül sor, akkor már kevesen örülnek annyira. Ugyanis ilyenkor a pizzásdoboz látványa már csak a szemeteshez vezető hosszú és rögös utat juttatja eszünkbe. De ennek nem kell így lennie! A dobozokat rengeteg módon újrahasznosíthatjuk, és jobbnál jobb dekorációs és használati elemeket készíthetünk belőlük – így ügyelve a környezetünket is.

A pizza az egész világon az első számú házhozszállított étel. Ez azonban azt jelenti, hogy:

  • naponta több mint 10 millió pizzát rendelnek világszerte,
  • csak Amerikában évente 3 milliárd pizzásdoboz kerül a szeméttelepre,
  • kétnapi rendeléssel a Margitsziget teljes területét lefedhetnénk a dobozokkal.

De miért dobnánk ki, ha helyette újrahasznosíthatjuk? A pizzásdobozok erős kartonból készülnek, amelyek biztosítják a pizzák védelmét. Ez a rendkívüli papír remek alapanyaga megannyi mesés lehetőségnek. Legyen szó design elemről, vagy egy jó játékról – a doboz minden eshetőségre megoldást kínál.

Középpontban a játék

pizza-box-battleship-gameFordítsuk ki a dobozt és fedjük le a belsejét zöld papírral. Két szívószálból hajtogassunk kaput, majd rögzítsük a doboz szemközti oldalára. Így néhány perces munkával elkészíthetjük egy focipálya miniatűr képmását. Ezen roppant izgalmas meccseket lehet játszani, csupán egy ping-pong labdára, és két szívószálra (az irányításhoz) lesz szükség.

A pizzásdobozból és még néhány otthon megtalálható apróságból gyorsan és egyszerűen nagyszerű játéksütőt eszkábálhatunk. A közös munka nagyszerű szórakozás az egész családnak, a játék pedig segít a gyerekeknek elmélyedni a sütés-főzés világába. Ki tudja, lehet, hogy éppen a pizza lenne az első étel, amit elkészítenének?

A doboz tetejét a 3/4-nél hajtsuk fel, és támasszuk ki egy erős kartonnal. Az így kapott felületre rögzítsünk fehér papírt, készítsünk elő néhány tubus festéket és ecsetet –máris kész a házi készítésű festőállvány.

A pizzásdobozból a torpedó játékot is egyszerűen elkészíthetjük. Két doboznak hajtsuk fel a tetejét, és ragasszunk rá berácsozott papírt. A belsejében alakítsuk ki a 10x10es pályát és már indulhat is a verseny. Mivel a négyzetek igen nagyok ezért apró figurákkal, kitűzőkkel vagy akár feles poharakkal is játszhatunk.

Dekoráció egyszerűen

Szúrjunk a doboz közepére egy térképtűt, és madzaggal rögzítsünk hozzá egy ceruzát. Így készíthetünk egy egyszerű körzőt, amivel pillanatok alatt koncentrikus köröket rajzolhatunk. Ezeket kivágás után fessük tetszőleges színűre, hogy elkészüljön az egyedi faldekoráció.

Ha jobban kedveljük a szögletes formákat, akkor a teljes dobozt is használhatjuk, hiszen ebből könnyedén varázsolhatunk egyedi képeket. Fedjük be fehér papírral, amit kivágott motívumokkal, matricákkal vagy bármilyen eszközzel kedvünk szerint díszíthetünk.

Ha kreatív kiegészítőkre vágyunk, akkor nincs más dolgunk mint megrendelni a kedvenc pizzánkat, és azt jó étvággyal elfogyasztani. Utána pedig előkészíteni ollót, ragasztót és egyéb kellékeket, hogy pillanatok alatt kedvünk szerint hasznosíthassuk a dobozt.

pizza-box-soccer-game