A pizzás doboz új élete

Nagyon jó, amikor pizzát rendelünk.
Először is nem kell főzni és itt nem csak a konyhában eltöltött időre gondolok, hanem a főzéssel járó plusz munkákra is. Megspóroljuk a bevásárlást, a mosogatást is. Ráadásul nagyon gyorsan le lehet zárni, a mit együnk ma kérdéskört.

Tehát a legegyszerűbb ha kitaláljuk, megrendeljük, megesszük. A dobozt pedig kidobjuk. Kidobjuk? De hogyan?
 
A pizzás doboz szelektíven történő gyűjtése egy nagy kérdés a környezetvédelemmel foglalkozók számára is. A dobozban maradt ételdarabok, a felszívódó olaj miatt merül fel a kérdés. Ezek eltávolítása nehéz feladat. Ráadásul költséges is. Ezért még mindig nem tudjuk, hogy szelektíven gyűjtsük-e a pizzás dobozokat vagy sem.
 
Ha környezettudatosak vagyunk és tenni is akarunk érte, nem csak beszélünk róla, akkor találhatunk megoldást erre a problémára is. Azonban ez egy kis plusz munkát ezért be kell vállalnunk. Mikor megérkezik az ínycsiklandó, meleg pizza, ne vessük azonnal rá magunkat. Pakoljuk ki tányérokra. Igen, ezzel a mosogatás egy része újra ránk hárul, de gondolkozzunk pozitívan. A fazekak, lábasok, serpenyők mosogatását így is megúsztuk. Tehát tányérra tesszük a pizzánkat, így a belőle szivárgó olajnak kevesebb ideje van a papírba szívódni és kevesebb ételdarabka ragad bele a dobozba. Az pedig, ami a szállításkor beleragadt könnyedén ki tudjuk szedni és befalni.trash
 
Ezzel máris sokat tettünk a környezetünkért, hiszen így a pizzás dobozunk újrahasznosítható maradt. Gondoljunk csak bele. Magyarországon, naponta több ezer pizzát rendelünk. Ebből azért már egy szép kis tornyot lehetne építeni.

Nálunk egyébként a pizza alatt találsz egy hullámos papírt. Ennek két szerepe is van:

  • az egyik a fent leírt szelektív szemétgyűjtés könnyebbé tétele, mert így a papírt ki lehet dobni a doboz pedig mehet a szelektívbe
  • a másik, hogy hullámpapírnak köszönhetően szelőzik a pizza alja és nem nedvesedig be a párától

 A megóvott pizzás dobozunkat tépjük szét vagy hajtsuk szorosan össze, hogy maradjon hely a gyűjtőkonténerben és a szomszédaink is tudják azt használni. 
 
A másik nagyon fontos dolog, amire nagyon oda kell figyelnünk, ha jól akarjuk csinálni a szelektív hulladékgyűjtést, az a pizzák közepén lévő kis „Barbi szék vagy más néven pizza távtartó”. Ez műanyag, tehát nem kezelhetjük együtt a dobozzal. Vegyük ki és a műanyag hulladékgyűjtőbe dobjuk.