Pizzarekordok

Hallottál már a Hé, Arnold! c. meséről? Ez sokak kedvence, hiszen rendkívül vicces és szórakoztató jeleneteket mutat be az iskolások életéből. Egy igazán összeszokott baráti társaságról szól, amelyben megannyi izgalmat élnek át a gyerekek. Egy alkalommal azért küzdenek, hogy világrekordot állítsanak fel, hogy így örökre fennmaradhasson a nevük.

Arnoldék többek között megpróbálkoznak a világ legnagyobb pizzájának elkészítésével is, de sajnos kudarcot vallanak. Azonban másképp történt Olaszországban 2012-ben és 2015-ben, amikor elkészítették a világ legnagyobb és leghosszabb pizzáit.

A híres OttaviaPizzarekordok

Kb. pont három évvel ezelőtt, 2012 decemberében nagy dologra szánta el magát néhány római szakács – több mint 5 tonna paradicsomból és közel 4,4 tonna sajtból elkészítették a világ legnagyobb pizzáját. A Római Birodalom első császáráról elnevezett Ottavia egy több mint húsz éves rekordot döntött meg a maga 40 méteres átmérőjével.

A rekorder a közös döntés alapján margarita pizza lett, amelyhez gluténmentes lisztet használtak fel, méghozzá közel 10 tonnányit. A hatalmas pizzát 5000 darabban készítették elő, majd az összeállított és a feltétekkel megrakott specialitást hősugárzó lándzsákkal sütötték készre. Az elkészüléshez 5 séf 48 órás munkája járult hozzá.

A milánói különlegesség[caption id="attachment_475" align="alignright" width="300"]Judge of the Guinness World Records Lorenzo Veltri checks the length of a pizza at the Expo 2015 world's fair in Rho, near Milan, Saturday, June 20, 2015.  More than 60 of Italy's best pizza-makers worked through the night to create a 1.59545 kilometers, or nearly a mile long pizza at Milan's world fair. Their toil was rewarded with a proclamation by Guinness World Records judge Saturday that it was the world's longest pizza. Expo organizers said the record-setting pie, made with 1.5 tons of mozzarella and 2 tons of tomato sauce, weighed some 5 tons in all. (Daniele Mascolo/ANSA via AP)Judge of the Guinness World Records Lorenzo Veltri checks the length of a pizza at the Expo 2015 world's fair in Rho, near Milan, Saturday, June 20, 2015. More than 60 of Italy's best pizza-makers worked through the night to create a 1.59545 kilometers, or nearly a mile long pizza at Milan's world fair. Their toil was rewarded with a proclamation by Guinness World Records judge Saturday that it was the world's longest pizza. Expo organizers said the record-setting pie, made with 1.5 tons of mozzarella and 2 tons of tomato sauce, weighed some 5 tons in all. (Daniele Mascolo/ANSA via AP)[/caption]

Idén nyáron, a Milánói Világkiállításon készült el a világ leghosszabb pizzája. Eddig a spanyolok tartották a rekordot, de most az olaszok elnyerték a kitüntetést a közel 1,6 kilométeres különlegességgel. Az előző híresség 2011-ben sült meg Tomellosoban, és 1,1 km hosszú volt.

Összesen hatvan séf dolgozott tizennyolc órán keresztül, hogy elkészülhessen a győztes pizza. Ehhez 1,5 tonna mozzarellát és kb. 2 tonna paradicsomszószt használtak fel. A rekorder természetesen nem veszett kárba, ugyanis minden látogató szabadon fogyaszthatott belőle.

 

Bár Arnoldéknak nem sikerült megsütni a legnagyobb pizzát, mégis bekerültek a rekordok könyvébe, hiszen ők próbálkoztak a legtöbbször elérni valamilyen kimagasló eredményt.

Az IL Treno pizzéria nem próbálta meg (még) megdönteni a rekordot. De abban biztosak vagyunk, hogy a nálunk készült ételek is győztesek, a maguk – rekorderekhez mérten – kicsi, de rendkívül ízletes és ínycsiklandozó módján.

IL Treno Facebook