A paradicsom meghódítja a világot!
Az igazi olasz pizza elmaradhatatlan kelléke a kitűnő minőségű paradicsom. Készüljön belőle ínycsiklandozó szósz, vagy legyen a feltét egyik alapanyaga, ez a zöldség minden esetben a mediterrán nyár hangulatát idézi. De nem volt ez mindig így, a paradicsom hosszú utat tett meg a népszerűvé válás útján.
A paradicsom története igen régre nyúlik vissza. Az őshazája Amerika, ahol az aztékok afrodiziákumnak tekintették és éveken keresztül termesztették. Cortez, a spanyol konkvisztádor 1519-ben fedezte fel ezt a piros zöldséget, és hazatérve megismertette egész Európával. Ahol azonban nem aratott osztatlan sikert.
A kezdeti nehézségek
A paradicsomot kezdetben inkább dísznövényként tartották, kevesen fanyalodtak a fogyasztására. Sokakat emlékeztetett az igen veszélyes nadragulyára, másrészt a gazdag családok konyhafelszerelése sem voltak alkalmasak a fogyasztására. Az ekkor használt ónedényekből ugyanis a paradicsom igen káros anyagokat oldott ki, ezért eléggé elvette az emberek kedvét a fogyasztásától.
A nagy áttörés
Az aztékok által afrodiziákumként fogyasztott növényt azonban idővel Európa szerte is megkedvelték. Erre az áttörésre egészen a 18. századig kellett várni, és ez pedig nem másnak volt köszönhető, mint a margaréta pizza megszületésének.
A dél-olasz régió szegényebb családjai már régóta fogyasztották a paradicsomot, hiszen az ő faedényeik rendkívül alkalmasak voltak az ínycsiklandozó falatok fogyasztására. Amikor Margherita királynő tiszteletére elkészült a fenséges pizza, az alkotó (Raffaele Espositó) a nemzeti trikolor egyik elengedhetetlen darabjaként alkalmazta a paradicsomot.
Paradicsom-világuralom
A 18. századi Angliában ugyan elismerték, hogy sok országban nem lett probléma a paradicsom fogyasztásából, de a lakosságot továbbra is óvatosságra intették. Ennek ellenére azonban a növény különböző felhasználási lehetőségei egyre elterjedtebbek lettek.
Franciaországban a piros színe miatt a forradalmárok jelképe volt a paradicsom.
Amerikában több eseménynek egyszerre volt köszönhető a paradicsom elterjedése. Létrehozták az ebből készült konzervet, Robert Gibbon Johnson ezredes egy hatalmas tömeg előtt fogyasztott el tekintélyes mennyiségű paradicsomot – és maradt életben, valamint megalkották a ketchup receptjét is.
A paradicsom tehát hosszú utat tett meg, míg a pizzák elmaradhatatlan alkotóelemévé válhatott. Ma már azonban mindenhol ismert és kedvelt zöldség, amit kicsik és nagyok egyaránt szívesen fogyasztanak.
Archívum
- 2019. február
- 2019. január
- 2018. július
- 2018. június
- 2018. május
- 2017. november
- 2017. július
- 2017. március
- 2017. február
- 2017. január
- 2016. október
- 2016. szeptember
- 2016. augusztus
- 2016. július
- 2016. június
- 2016. május
- 2016. március
- 2016. február
- 2016. január
- 2015. december
- 2015. november
- 2015. október
- 2015. szeptember
- 2015. augusztus
- 2015. július
- 2015. június
Hírlevél feliratkozás
Személyes adataid és email címed természetesen nem adjuk ki senkinek. ASZF.