A paradicsom meghódítja a világot!

Az igazi olasz pizza elmaradhatatlan kelléke a kitűnő minőségű paradicsom. Készüljön belőle ínycsiklandozó szósz, vagy legyen a feltét egyik alapanyaga, ez a zöldség minden esetben a mediterrán nyár hangulatát idézi. De nem volt ez mindig így, a paradicsom hosszú utat tett meg a népszerűvé válás útján.

A paradicsom története igen régre nyúlik vissza. Az őshazája Amerika, ahol az aztékok afrodiziákumnak tekintették és éveken keresztül termesztették. Cortez, a spanyol konkvisztádor 1519-ben fedezte fel ezt a piros zöldséget, és hazatérve megismertette egész Európával. Ahol azonban nem aratott osztatlan sikert.

A kezdeti nehézségek

A paradicsomot kezdetben inkább dísznövényként tartották, kevesen fanyalodtak a fogyasztására. Sokakat emlékeztetett az igen veszélyes nadragulyára, másrészt a gazdag családok konyhafelszerelése sem voltak alkalmasak a fogyasztására. Az ekkor használt ónedényekből ugyanis a paradicsom igen káros anyagokat oldott ki, ezért eléggé elvette az emberek kedvét a fogyasztásától.

A nagy áttörés

Az aztékok által afrodiziákumként fogyasztott növényt azonban idővel Európa szerte is megkedvelték. Erre az áttörésre egészen a 18. századig kellett várni, és ez pedig nem másnak volt köszönhető, mint a margaréta pizza megszületésének.

A dél-olasz régió szegényebb családjai már régóta fogyasztották a paradicsomot, hiszen az ő faedényeik rendkívül alkalmasak voltak az ínycsiklandozó falatok fogyasztására. Amikor Margherita királynő tiszteletére elkészült a fenséges pizza, az alkotó (Raffaele Espositó) a nemzeti trikolor egyik elengedhetetlen darabjaként alkalmazta a paradicsomot.  

Paradicsom-világuralom

A 18. századi Angliában ugyan elismerték, hogy sok országban nem lett probléma a paradicsom fogyasztásából, de a lakosságot továbbra is óvatosságra intették. Ennek ellenére azonban a növény különböző felhasználási lehetőségei egyre elterjedtebbek lettek.

Franciaországban a piros színe miatt a forradalmárok jelképe volt a paradicsom.

Amerikában több eseménynek egyszerre volt köszönhető a paradicsom elterjedése. Létrehozták az ebbőlparadicsom készült konzervet, Robert Gibbon Johnson ezredes egy hatalmas tömeg előtt fogyasztott el tekintélyes mennyiségű paradicsomot – és maradt életben, valamint megalkották a ketchup receptjét is.

A paradicsom tehát hosszú utat tett meg, míg a pizzák elmaradhatatlan alkotóelemévé válhatott. Ma már azonban mindenhol ismert és kedvelt zöldség, amit kicsik és nagyok egyaránt szívesen fogyasztanak.