IL TRENO Blog

A jó tészta boldoggá tesz!

Nálunk – és a gasztronómiában általában – igen fontos szerepe van a tésztaféleségeknek! A berögződött és mostanában oly hűen hirdetett hiedelmekkel ellentétben, igen is lehet egészséges a tészta fogyasztása, most azt is megtudhatod, hogy miért! Először is tudni kell, hogy több féle tészta létezik. Van tojással készült, létezik tojás nélküli, illetve teljes kiőrlésű változatuk is. Utóbbi nyilván több rostanyagot tartalmaz, ezért mondjuk egészségesebbnek. Ásványi anyag tartalmuk is lényegesen több, mint a finomlisztből előállított tésztáknak. A tojás hozzáadásával készült tésztaféleségekben ...

Bővebben

Hideg tél – és egy meleg leves!

Ittál ma már eleget? Kérdezzük sokszor, ha valakit nem találunk épp a legjobb színben. Azt viszont nem szoktuk megkérdezni, hogy „Ettél ma már egy ízletes levest?” Pedig a leves is folyadék, ami a szervezet hasznára válik, amellett pedig még számos előnye van! Ha nem tudnátok, akkor íme néhány érv a levesek mellett: Egy finoman elkészített leves az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részét képezi. Elegendő tápanyagot ad a testünknek és energiával tölti fel a szervezetet. Rendkívül sokszínűen elkészíthető és az alapanyagok tárháza is szinte végtelen. Mondhatjuk azt is, hogy a levest minden zöldségből, sőt még ...

Bővebben

Vajon lehet pizzával fogyni?

Mielőtt rávágnád a kérdésre a választ, hogy „nem”, engedd meg, hogy kicsit jobban kitárgyaljuk a témát. A vegetáriánus pizzákon kívül van még egy lehetőség arra, hogy egészséges pizzát rendelj magadnak. Azoknak, akik fogyni szeretnének mindössze azzal, hogy egészségesen táplálkoznak, van egy rossz hírünk. Csak azzal, hogy igyekeznek a lehető legjobb minőségű ételeket enni, még nem biztos, hogy előre meghatározott időn belül képesek lesznek fogyni. Ennek az az egyszerű oka van, hogy a fogyáshoz nem csak diétázni (vagy koplalni kell), hanem mozogni is. A kettő kiegészíti egymást és aligha működnek külön-külön. Ezért fontos az, hogy aki ...

Bővebben

Hogyan lesz egy pizza igazán magyaros?

Minden országnak megvan a saját kultúrája, gasztronómiája. Magyarország nem kivétel ez alól, hiszen hagyományos ízvilága egészen egyedi és különleges. A magyar kultúra szerves részét képezi a gasztronómia, amely számos változatos ételkülönlegességet tudhat magáénak. Szeretjük a magyar konyhát, hiszen megszoktuk (és pontosan tudjuk), melyik ételhez milyen ízvilág tartozik. Ezeket azonban bátran variáljuk, nem óckodunk az újtól. Ezektől nem tágítunk, a hagyományos ízekből nem engedünk. A leghíresebb magyar fogások között ott van a gulyásleves, a halászlé, de a paprikás csirke és a túrós csusza is ezen ...

Bővebben

Hozd magad tűzbe az IL Trenóban chiliszósszal!

A chilipaprika nem tartozik az újonnan felfedezett fűszernövények sorába, inkább azt mondhatnánk, hogy népszerűségét tekintve a reneszánszát éli. Már az inkák és az indiánok is használták ezt a növényt, de elterjedését Kolombusz Kristófnak köszönheti, ugyanis a legenda szerint az ő orvosa kezdeményezte, hogy magukkal vigyék, mert gyógyító erőt tulajdonított neki. Az orvos nem tévedett sokat, hiszen a chilinek valóban jótékony hatása van az emberi szervezetre. Többek között tisztítja az orr- és melléküregeket, de reumás panaszok esetén is javasolják a fűszernövény fogyasztását. De olyan korszaka is volt a chilipaprikának, amikor ...

Bővebben