IL TRENO Blog

Pizzából Ötös – saját karitatív programjaink

Több mint étterem Társadalmi felelősségvállalásunkban – más néven Corporate Social Responsibility (CSR) – nem csak a tudatos táplálkozás népszerűsítését, hanem az általános-, és a speciális iskolákba járó gyerekek pizzáról szerzett ismereteinek bővítését is fontosnak tartjuk. Felismertük azt a tényt miszerint, az általános karitatív tevékenységek támogatására eljuttatott pénzbeli adományaink nem biztos, hogy oda kerülnek, ahová azt mi szeretnénk. Így született meg a „Pizzából Ötös” program, amellyel hozzájárulhatunk az általános iskolás gyerekek támogatásához. Mi a ...

Bővebben

Chili – Tűzbe hoz!

A chili csípősségét már az inkák, valamint az indiánok is élvezték, de vajon mikor hódította meg Európát? Vajon ki volt azaz első európai, akinek a chili megkóstolása után őrjöngve kellett elfutnia az első vizes kútig? A legenda így szól: Gyógyító erőt tulajdonították a chilinek A chiliről terjengő rejtélyes legenda szerint Kolumbusz Kristóf orvosa, Diego Alvarez felel a chili-paprika európai elterjedéséért. Állítólag Diego hitt a paprika gyógyító erejében, ezért foggal-körömmel ragaszkodott hozzá, hogy a chilit Európába is eljuttassák. Persze ezután (pontosabban a 16 – 17. században) a chili-paprika eljutott a világ szinte minden nagyobb ...

Bővebben

Margherita pizza története

Tudtad, hogy a Margherita pizza már 126 éves? A történetét ismered? „Kettőt” sem kell ahhoz gondolni, hogy rájöjjünk a Margherita pizza eredetére: a nagy múltú Olaszországból származik. De vajon melyik olaszországi városból, valamint kinek a nevéhez fűződik? Vissza az időben Több mint 126 éve annak, hogy I. Umberto király és Margherita királyné (Margherita di Savoia) egy kiruccanás alkalmával Nápolyba utaztak. A királyné imádta az újdonságokat és igyekezett minden kultúrába belekóstolni, de csillapíthatatlan kíváncsisága főleg a konyhai újdonságokra irányult. A királynő egyik nap nagyon megéhezett és valami igazán különlegesre ...

Bővebben

A pizzaevés etikettje

Ahogyan szinte mindennek, úgy már a pizza evésnek is létezik egy „íratlan” etikett szabályzata. Persze amikor – házon belül – nagyon éhesek vagyunk és a pocak felmorog, akkor nem érdekel minket semmilyen etikett: habzsoljuk az igazi kézműves pizza nyújtotta élvezeteket. Ettől függetlenül vajon milyen esetben ehetünk kézzel, és mikor ajánlott az evőeszközök használata? A viselkedeskultura.blogspot.hu összeszedett ezzel kapcsolatosan pár érdekes gondolatot. Főbb etikett szabályok Ha kézzel kívánunk enni, akkor tartsuk be az alapvető higiéniás szabályokat: evés előtt és után is mossunk kezet. A kész pizzát nem kézzel „tépjük” szeletekre, hanem késsel ...

Bővebben