Oregano, a régi jó öreganyó!

Nem csak íze miatt imádjuk!

Az olaszok tudnak valamit!

Pizzáinkon, tésztáinkon kedvelt fűszer az oregano, imádjuk ízét, élvezzük illatát és jellegzetes aromáját. Nem véletlenül alkalmazzuk ételeinken, mindenki megelégedésére. Azt viszont lehet, hogy sokan nem is tudják, mennyire egészséges, és mekkora szerepe van ennek a kis növénynek a modern orvoslásban! Jöjjön egy kis ízelítő a jó öreg oregano értékes tulajdonságaiból, fogadjátok szeretettel és persze jó étvággyal!

Ami elsődleges és talán a legelterjedtebb erről a növényről, az a gyulladáscsökkentő hatása.
Évszázadokkal ezelőtt már köhögéscsillapításra használták, és nagy sikerrel működött a különféle fertőzések leküzdésében is. Még fürdővízbe szórva is hatékony és gyors megoldás lehet például bőr, vagy női panaszokra. Hippokratész szerint az idegnyugtató hatása is egyedülálló. Nyílt sebre is alkalmazták már az ókori katonák is, hogy a harcban a sérüléseik ne fertőződjenek el.

Ami pedig a mai modern orvoslást illeti, elismerték, hogy az oregano valóban igen hatékony gyulladáscsökkentő, méghozzá béta-kariofillén tartalma miatt.

Az oregano-ban található karvakrol egy olyan antiszeptikus anyag, mely a műtőkben ma is használt fertőtlenítő szereknél több, mint 25 (!) – ször erősebb! Az oregano gomba-és baktériumellenes hatását is igazolták, azt tartják, hogy még a Salmonellával is sikeresen felveszi a harcot!

Nem mellékes, hogy ez az ínycsiklandozó fűszer remek antioxidáns, amely köztudottan megvédhet bennünket a szabadgyökök ellen.

Összegezve:
a Földünkön megtalálható összes fűszernövény közül talán az oregano az egyik legjobb ásványi anyag bomba. Kalcium, cink, vas, réz, mangán és még magnézium is található benne. „C”-vitamin tartalma igen magas és bővelkedik „A”-vitaminban is, mely a DNS-re is igen jótékony hatással van!

Fogyasszunk belőle minél többet, például egy jó pizzán, vagy egy ízletes tésztaételen! Mint láthatjátok, tényleg az egészségetekre válik, nem mellékesen pedig gasztronómiai élvezetben lesz részetek!

 

oregano