A Nápolyi pizza és az UNESCO
A minap olvastam, hogy az UNESCO jövőre dönt arról, hogy a Nápolyi pizzakészítés bekerül-e a kulturális szellemi örökségek közé. Ezzel a javaslattal az olasz kormány kereste meg az UNESCO-t és a jelöltségről március 4-én született döntés. A szervezők aláírás gyűjtésbe is kezdtek a cél érdekében és nem kevesebb, mint 850 ezer ember támogatását sikerült elnyerniük. Azonban a cél egymillió aláírás összegyűjtése. Nem is alaptalanul, hiszen a világ minden tájáról érkeztek aláírások, tehát nem csak az olaszok szeretnék a Nápolyi pizzát a világörökség részeként látni. 100 ezer aláírás érkezett Japánból is, de Dél-Amerikából is több, mint 100 ezer aláírás érkezett.
Az olaszok szeretnék, ha nem kevernék össze a Nápolyi pizzát a többi pizzával, így például a nagy rivális New Yorkban kapható pizzával.
Mivel a pizza elterjedése a XVIII. századtól kezdődött és leginkább Nápoly szegénynegyedeiben lett népszerű, a nápolyiak a magukénak érzik a pizzát és nagyon pontosan meg is határozzák, hogy milyennek kell lennie az eredeti Nápolyi pizzának. A pizza tésztája lisztből, vízből, élesztőből áll és sóval ízesítik. A tésztát kézzel nyújtják és formázzák kerekre. Az eredeti Nápolyi pizza kemencében készül, méghozzá tölgyfával fűtött kemencében. A kemencét 485 fokra fűtik fel, ahol is a tészta 90-120 másodperc alatt -nem elírás- ínycsiklandóra sül.
Az eredeti Nápolyi pizza kétféle lehet. Margherita -melynek eredetéről már korábban írtunk- és a Marinara pizza. A Marinara pizza nem annyira ismert, mint a Margherita, bár történelmének kezdete korábbra tehető, az 1730-as évektől készítették Nápolyban és környékén. Az oregánóval ízesített paradicsom szószon kívül egyedül fokhagyma feltét kerül a pizzára. Bizony, még sajt sem. Talán emiatt nem is olyan népszerű, mint a gazdagon, feltétekkel megrakott társai. Viszont az 1700-as években ez volt az elterjedésének az egyik oka Nápoly szegénynegyedeiben.
A nápolyi pizza sikere továbbra is töretlen, nem véletlen az összegyűlt 850 ezer szavazat azért, hogy a világ örökség részévé válhasson.
Archívum
- 2022. október
- 2022. szeptember
- 2021. december
- 2021. november
- 2021. október
- 2021. szeptember
- 2021. július
- 2021. június
- 2021. május
- 2021. április
- 2021. március
- 2019. február
- 2019. január
- 2018. július
- 2018. június
- 2018. május
- 2017. november
- 2017. július
- 2017. március
- 2017. február
- 2017. január
- 2016. október
- 2016. szeptember
- 2016. augusztus
- 2016. július
- 2016. június
- 2016. május
- 2016. március
- 2016. február
- 2016. január
- 2015. december
- 2015. november
- 2015. október
- 2015. szeptember
- 2015. augusztus
- 2015. július
- 2015. június
Hírlevél feliratkozás
Személyes adataid és email címed természetesen nem adjuk ki senkinek. ASZF.