Mik a különbségek a magyar és az olasz pizza között?

Milyen az igazi olasz pizza?

Összességében a pizzát mindenki szereti, de vajon az emberek tisztában vannak-e azzal, hogy milyen az igazi olasz pizza?
Mik a főbb különbségek a magyar és az olasz pizzák között?

Az olasz pizza jellemzői

olasz pizza étel
Itt érdemes leszögezni, hogy az igazi olasz kézműves pizzák elkészítése komoly tapasztalatot kíván, mivel számos kritériumnak kell megfelelnie. Összeírtuk pár pontban, hogy egy igazi olasz pizzának milyennek kell lennie, valamint az IL Treno pizzéria milyen szempontok alapján készíti pizzáit.

  1. Az olasz pizzatészta vékony, kívül ropogós és belül puha. A tésztát mindig frissen kell elkészíteni, valamint komoly tapasztalatot kíván a pizzatészta méretre nyújtása. A megfelelő minőség eléréséhez az IL Treno mindig magas fehérjetartalmú búzalisztet használ.
  1. A pizzaszószokat mindig friss paradicsomból és fűszerekkel kell készíteni, amelyhez semmilyen tartósítószert ne használjunk! Az olasz pizzaszószok legfontosabb fűszereinek egyike a bazsalikom és az oregáno.
  1. Az olasz pizzákat nem hagyományos pizzasütőben, hanem pizzasütő köveken kell sütni. A pizzasütő kövek legkiemelkedőbb előnye, hogy képesek egyenletesen elosztani a hőt. Ennek eredményeképpen a pizza széle ropogósra, belül pedig kellemesen puhára sül.
  1. Az olasz pizzafeltétek kizárólag csak is jó minőségű alapanyagokból készülhetnek, mivel csak a minőségi alapanyagok felhasználásával lehet kiváló olasz pizzát készíteni.
  1. Az olasz pizzák egyik legfontosabb eleme a sajt. Erre a célra általában minden olasz pizzéria mozzarella sajtot szokott használni. Az IL Treno pizzéria Szarvasi Mozzarellát használ.

Az általános magyar pizzák jellemzői

  1. A pizzatészták általában jóval vastagabbak, mint az olasz pizzáké. Valószínűleg azért, mert a magyar gasztronómiába, valamint az étkezési szokásokba jobban beleillik. Ezenkívül komoly problémát okoz, hogy számos pizzéria nem frissen, hanem előre elkészített pizzalapokat használ az elkészítés során. Ezeket általában előre lefagyasztják, valamint a pizzák méretre nyújtásához pizzaformákat használnak.
  1. A pizzaszószokat általában különböző előre elkészített szószokkal helyettesítik, valamint nem friss paradicsomból hanem paradicsomsűrítményből készítik.
  1. Ami a pizzafeltéteket illeti: sajnos számos esetben használnak konzerves, valamint fagyasztott zöldségeket a pizzák feltétének elkészítéséhez.
  1. Sajtnak általában „trappista” vagy egyéb sajt-imitátumként számon tartott termékeket használnak.