Mese vagy valóság? A fatüzelésű kemence
A fatüzelésű kemence titka
A pizzák ma fénykorukat élik, ennek köszönhetően már szinte mindenfajta formában elérhetőek. Kaphatóak a pizzériákban, a bevásárlóközpontok mirelitpultjában, de otthon is elkészíthetőek. Azonban érdemes tudni, hogy a fatüzelésű kemencében sült pizza igazán „mágikus” tulajdonságokkal bír.
A tökéletes útravaló
A népmesékben útnak induló szegénylegény hamuban sült pogácsát visz magával, amit az édesanyja nyílt lángon süt meg.
Ez a különleges étel szerencsét hoz a vándorlás során. Egyszerűen mindig elég van belőle, a saját és az új barátok éhségét is csillapítja. Kitart a fantasztikus kalandok során és még a királykisasszonyt is elbűvöli.
A hamuban sült pogácsa eredetileg nyílt lángon, vagy fatüzelésű kemencében sült. Ez is bizonyítja, hogy az így elkészített ételek mágikus képességekkel rendelkeznek. A hamuban sült pogácsa már bizonyított az évszázadok során, most pedig a pizzán a sor.
A gondos odafigyelés
Akárcsak a mesékben az édesanya, a pizzasütők is nagy gondot fordítanak a tökéletes hőfokra.
A kemencékben minden reggel van még valamennyi parázs, ezért röpke húsz perc alatt újra fel lehet fűteni. Ezt követően folyamatosan táplálni kell a tüzet, amihez elengedhetetlen a megfelelő minőségű fa. Mi az IL Treno-nál akácot és tölgyet használunk, egy nap mintegy 60 kg-ot. A nedvesebb darabokat folyamatosan szárítjuk a kemence melegénél, így biztos, hogy minden esetben szárazon kerül a tűztérbe.
Hogy minderre miért van szükség?
A jó pizza titka a megfelelő hőmérséklet. Ehhez azonban nem a tűzre, hanem a parázsra kell odafigyelni. Ha túl meleg, akkor megég a teteje, ha pedig túl hideg, akkor nem szabad sütni. A pontos hőmérséklet megtartása roppant nehéz feladat, folyamatos odafigyelést igényel. Azonban ennek köszönhetően a pizza rendkívül finom és különleges lesz, tökéletes kiegészítője a hétköznapi és az ünnepi alkalmaknak is.
Így tehát a mese valósággá válhat. És nemcsak a hamuban sült pogácsának, hanem a kemencében készült pizzának is „mágikus” képességei lehetnek.
Kóstold meg a mesés pizzánkat a több mint 100 éves Trombitás éttermünkben, ahol fatüzelésű kemencében készítjük a pizzát.
Cím: 1024 Budapest, Retek u. 12
Nyitva tartás: Hétfő – Vasárnap: 11.00 – 23.00
Asztalfoglalás: +36/30-6994-064
Ha kiváncsi vagy a Trombitás historájára, azt itt tudod elolvasni.
Archívum
- 2022. október
- 2022. szeptember
- 2021. december
- 2021. november
- 2021. október
- 2021. szeptember
- 2021. július
- 2021. június
- 2021. május
- 2021. április
- 2021. március
- 2019. február
- 2019. január
- 2018. július
- 2018. június
- 2018. május
- 2017. november
- 2017. július
- 2017. március
- 2017. február
- 2017. január
- 2016. október
- 2016. szeptember
- 2016. augusztus
- 2016. július
- 2016. június
- 2016. május
- 2016. március
- 2016. február
- 2016. január
- 2015. december
- 2015. november
- 2015. október
- 2015. szeptember
- 2015. augusztus
- 2015. július
- 2015. június
Hírlevél feliratkozás
Személyes adataid és email címed természetesen nem adjuk ki senkinek. ASZF.