Margherita pizza története

Tudtad, hogy a Margherita pizza már 126 éves? A történetét ismered?
„Kettőt” sem kell ahhoz gondolni, hogy rájöjjünk a Margherita pizza eredetére: a nagy múltú Olaszországból származik. De vajon melyik olaszországi városból, valamint kinek a nevéhez fűződik?

Vissza az időben

Több mint 126 éve annak, hogy I. Umberto király és Margherita királyné (Margherita di Savoia) egy kiruccanás alkalmával Nápolyba utaztak. A királyné imádta az újdonságokat és igyekezett minden kultúrába belekóstolni, de csillapíthatatlan kíváncsisága főleg a konyhai újdonságokra irányult. A királynő egyik nap nagyon megéhezett és valami igazán különlegesre vágyott. Így 1889-ben Raffaele Esposito Brandi kapta azt a nagyszerű feladatot, hogy elkápráztassa Margherita királynét. Raffaele Espositoról tudni érdemes, hogy akkoriban ő volt Nápoly leghíresebb pizzakészítő mestere. A nápolyi szakácsmester nem ijedt meg a feladattól; állta a sarat, és még legmerészebb álmaiban sem gondolta volna, hogy alkotásával végleg beírja nevét a „pizzatörténelembe”.

3 -féle pizzából győzött a Margherita

Margherita_PizzaA történet szerint Margherita királyné 3 -féle pizzát rendelt (igen jól olvasod, már akkor is volt házhoz szállítás) és a számára legízletesebbnek adta Raffaele Esposito a Margherita nevet. Az első pizza „fehér” olívaolajjal, sajttal és bazsalikommal, a második szardíniával és a harmadik pizza pedig mozzarella sajttal és paradicsommal készült.
Na vajon melyik lehetett a Margherita? :)

A királyné elégedettsége jeléül egy köszönő levelet küldött a mesternek amiben leírta, hogy mennyire finom volt a pizza. Raffaele Espositónak nem is kellett ennél több: a királynő minden szavát felhasználta, hogy népszerűsítse éttermét. Az étterem 1780-ban nyitotta meg kapuit és még ma is létezik.

Le sem tagadhatná a származását

A Margherita pizza összetevőinek (a piros paradicsom, a fehér mozzarella és a zöld bazsalikom) köszönhetően igazán azt mondhatjuk, hogy egy lokálpatrióta pizzával állunk szemben.
A színek tökéletesen kiadják olasz zászló színeit (trikolor).