A jó tészta boldoggá tesz!

Nálunk – és a gasztronómiában általában – igen fontos szerepe van a tésztaféleségeknek! A berögződött és mostanában oly hűen hirdetett hiedelmekkel ellentétben, igen is lehet egészséges a tészta fogyasztása, most azt is megtudhatod, hogy miért!

Először is tudni kell, hogy több féle tészta létezik. Van tojással készült, létezik tojás nélküli, illetve teljes kiőrlésű változatuk is. Utóbbi nyilván több rostanyagot tartalmaz, ezért mondjuk egészségesebbnek. Ásványi anyag tartalmuk is lényegesen több, mint a finomlisztből előállított tésztáknak. A tojás hozzáadásával készült tésztaféleségekben szintén található több ásványi anyag is, ami a darából készült változatokról nem mondható el.

A fentiek persze nem jelentik ki egyértelműen, hogy melyik tészta az egészségesebb, hiszen elkészítve már kombinálhatjuk őket hozzáadott feltétekkel, melyek billenthetik a mérleget az egészséges táplálkozás felé. Például, ha zöldségekkel kombináljuk „pasta” ételeinket, máris több rostot veszünk magunkhoz, mely bizonyítottan optimális tápanyagmennyiséget juttatnak szervezetünkbe. A hús elhagyása a tésztákból például megakadályozza a plusz fehérje illetve a zsír bevitelét.

A tészták összetett szénhidráttartalma magas, több mint hetven százalék, a bennük lévő zsírtartalom viszont alacsony. Az összetett szénhidrátok lassan bomlanak le a szervezetben. Így a lassan felszabaduló energiákhoz is könnyen hozzájuthatunk a fogyasztásukkal, melyek igen csak nélkülözhetetlenek, mégpedig a szellemi frissességünk szempontjából. Egyes kutatások már azt is bebizonyították, hogy a tészta fogyasztása növeli a koncentrációképességünket.

A köztudattal ellentétben még vitaminok is találhatóak a tésztaféleségekben, méghozzá – ha tojással készült – „A”, ha teljes kiőrlésű tésztáról beszélünk, akkor pedig értékes „B” vitamint, magnéziumot, vasat és káliumot veszünk magunkhoz a fogyasztásuk során.

Hab a tortán, hogy a szénhidrátok meghatározó fontossággal bírnak a boldogsághormonok felszabadulásában. A szerotonint kizárólag a szénhidrátokból nyeri ki az emberi szervezet, ám fontos tudni, hogy csak állati fehérje jelenlétében, tehát annak kombinációjával. Már egy sajt, vagy egy tej alapú mártás hozzáadásával is teljesíthetjük ezt a kívánalmat, úgyhogy jöhet is a boldogság!

Válogassatok étlapunkról itt, és legyetek vidámak!
Egészségünkre!

 

pasta_IL Treno