Hogyan lehet pizzát enni?

A pizza az egyik legnépszerűbb étel, bármikor lehet enni. Ebédre, vacsorára vagy csak úgy, mert szeretjük.

Majdnem mindegy, hogy hogyan állsz neki a kedvenc kajád elpusztításának. Lehet enni egyedül, otthon, a munkahelyen dobozból, a barátokkal, buliban, étteremben az utcán. Azonban a legfontosabb, hogy finom legyen és jó érezd magad tőle.2834007_l

De van a pizza evésnek is etikettje. Ha be szeretnéd tartani az étkezési szabályokat, akkor ezekre figyelj!

A pizzát, csak akkor szabad kézzel fogyasztani, ha előre felvágva tálalják. Minden egyéb esetben késsel, villával kell enni. Személyes véleményem szerint a késsel, villával történő evésnek több előnye is van, de számomra az egyik legfontosabb, hogy ne legyen maszatos a kezem.

Ha a pizzát mi szeleteljük, akkor használjunk hozzá speciális, pizzavágásra alkalmas eszközt. Vághatjuk persze késsel is, de pizzavágóval sokkal egyszerűbb, nem csúszkál, nem kell fogni a pizzát szeleteléskor. A pizzát háromszögekre vágjuk és úgy szervírozzuk.

Akár kézzel eszünk, akár késsel, villával mindig figyeljünk a tisztaságra. Tegyünk szalvétát az ölünkbe, hogy a lecsöppenő szósz okozta bosszúságot és kellemetlen helyzeteket elkerüljük. Nem a legfelemelőbb érzés, ha az ebédszünetről pizzaszószos ruhában megyünk vissza a munkahelyünkre egy prezentációt tartani.

Néha nagyon jól tud esni, hogy nem kell tálalni és mosogatni, csak a dobozt kidobni, de a pizzát dobozból lehetőleg otthon a négy fal között együnk csak. Egyéb esetekben pizzatányéron tálaljuk azt, melyen elfér, nem lóg le és nem csúszkál.

Kis falatokat vágjuk, amit anélkül tudunk megrágni, a szánkban forgatni, hogy csámcsognánk és nyitott szájjal ennénk. Ha nem szeretnénk az asztalszomszédainknak kellemetlen helyzetet okozni és elvenni a körülöttünk lévők étvágyát ügyeljünk erre.

Ha kézzel esszük a pizzát, a szószt ne nyalogassuk le az ujjunkról, bármennyire is csábító és sajnáljuk, töröljük szalvétába a kezünket. 

Bárhogyan is fogyasztjuk el kedvenc kajánkat, figyeljünk a higiéniára és mindig mossunk kezet étkezés előtt!