Hogyan lehet elrontani a pizzát?

Kevés olyan ember van a világon, aki nem evett még rossz pizzát. Az olasz hagyományok szerint készített pizza persze kicsit más, mint amilyenhez mi magyarok vagyunk szokva. Viszont sem a pizza hazájában, sem itthon nincs kizárva, hogy az étel nem olyan lesz, amilyenre először számítunk.

De mégis, hogyan lehet elrontani egy pizzát, ha az egyik legegyszerűbb étel? – merülhet fel a kérdés, ami részben jogos, részben nem egészen. Már csak azért sem, mert ránézésre valóban egyszerűnek tűnik és elkészíteni sem túl bonyolult, azonban könnyen el lehet rontani nem megfelelő hozzávalókkal, rossz alapanyagokkal, kevés feltéttel vagy nem túl friss feltétnek valóval. 

Feltétrossz pizza

A pizza alapját a tészta adja, mégis a feltét az, ami ízessé tesz minden egyes falatot. Ezért kell egyrészt gondosan kiválogatni az alapanyagokat, másrészt meggyőződni a feltét mennyiségéről. Hiszen olyan pizzát enni, ami szinte csak maga tészta, egyáltalán nem kellemes időtöltés. Aztán ott van még az is, hogy a hozzávalók nem frissek. Többnapos zöldségek vagy gyümölcsök kerülnek a tésztára, a paradicsomszósz állott.

Rossz pizzatészta
 

Ahogy az előbb is írtuk, a tészta az egész alapja. Ez merőben meghatározza az ízvilágot és az élményt, amit evés közben tapasztalunk. Nincs rosszabb annál, mikor a pizzatészta száraz, íztelen. Más az, amikor a pizza széle ropog a sütés miatt, és más az, amikor a kiszáradt tésztájú falatokat kell nagy nehezen lenyelni. Ehhez persze hozzájárul a pizzatészta alapanyagainak megfelelő aránya és minősége.

 

rossz pizza 2És ez csak két dolog, amivel könnyen el lehet rontani a pizzát. Ott van még a rosszul összeválogatott feltét problémája is. Amikor több teljesen eltérő ízvilágú hozzávaló kerül a tésztára, inkább kidobjuk az egészet, minthogy megegyük.

A megfelelő arányokat el kell találni, a friss hozzávalókat pedig azonnal fel kell használni, hogy a pizzázás páratlan ízélményt adjon.
és ha nem akarsz otthon vacakolni, akkor a házhoz szállítás mindig jó megoldás. :)