Hogyan élnek az olaszok?

Gasztronómiai betekintő Itáliába

Azt már tudjuk, hogy az olasz konyha mennyire jó, hogy mennyire jellegzetes az ízvilága, azt is tudjuk, hogy az olasz mentalitás is irigylésre méltó. De vajon hogyan élnek ők, hogyan telnek hétköznapjaik a mának élés folyamatos örömében? Milyen étkezési szokásaik vannak?

Tény, hogy merőben másképp élnek, mint mi, magyarok. Más kultúra, más mentalitás, másfajta szokások.

Néhány jellemvonásuk – nyilván csak nagyvonalakban

Az egyik, talán legjellemzőbb különbség köztünk és az olaszok között az, hogy ők a capuccinojukat kizárólag a reggeli órákban fogyasztják. Nyilván vannak náluk is kivételek, de az alap trend náluk az, hogy ezt a finomságot délután már hanyagolják.

A kávézás viszont épp úgy imádott szokásuk, mint nekünk, sőt! Az olasz emberek étkezések között is előszeretettel fogyasztják a frissen lefőzött feketéjüket, ráadásul ebéd és még vacsora után is kérnek egy csészével belőle. Így, nem nehéz kiszámolni, hogy ők legalább négy, de nem ritkán hat kávét is elfogyasztanak a nap folyamán.  Kevés tejet isznak, már ami a tehéntejet illeti. Ők inkább a – nálunk is kapható – mandulatejet részesítik előnyben, és a nap folyamán rendszerint üdítő italként is kedvelik, a forró napokon jéggel és vízzel hígítva.

A paprikát ők ízesítésre és főzéskor használják leginkább, és csak nagy ritkán, vagy egyáltalán nem fogyasztják nyers állapotában. A rizst nagyon szeretik, de érdekes módon soha sem köretként, hanem fő fogásként tálalják.

Ami a pizza fogyasztásukat illeti, nos természetesen imádják és a legtöbbször fogyasztott ételként tartják számon. Tisztelik is ezt az ételt, ám nem mindig úgy párosítják a hozzávalókat, ahogy mi – magyarok. A pizza tészta alapja minden esetben a paradicsom szósz, a fehér alapos pizzák (tejfölös,túrókrémes) náluk egyáltalán nem jellemzőek. Ám, más különbségek is vannak. Ők például egy pizzatésztát semmi esetre sem ízesítenének ananásszal, ez kifejezetten taszító számukra. Nem úgy, mint a kukacos sajtok! Sokan nem is feltételezik, hogy egyes sajtféleségeik élő kukaccal készülnek, pontosabban a sajtban „érlelődött” kukacokat is elfogyasztják, méghozzá csemegeként tartják számon. Ez, ugye nem túl gusztusos egy magyar ember számára? Nem gond, ezt a szokásukat egyáltalán nem kötelező átvennünk, ám, ha valaki kedvet érez hozzá, odautazásakor biztosan lesz lehetősége kipróbálni.

Addig is, együnk egy jó pizzát, vagy egy spagettit, a jól bevált szokásunk szerint!

Jó étvágyat hozzá!

[caption id="attachment_786" align="aligncenter" width="560"]62207638 - italian cuisine. vegetables, oil, spices and pasta on dark background[/caption]