A mediterrán fokhagyma imádóknak igazuk van!

Nem csak finom, egészséges is!

Mint tudjátok, a fokhagyma igen jellemző fűszere az olasz ételeknek, így aztán az étlapon szereplő finomságaink nagy részéről nálunk sem hiányozhat. Sokan azért nem fogyasztják – külön kérik az elhagyását rendelésükkor – mert kellemetlen szagot, erős aromát hagy maga után, melyet kínosnak éreznek – persze nem jogtalanul. Nos, ha csak ez akadályoz meg a fogyasztásban, akkor itt van néhány jó tanács, a „fokhagymaillat” elkerüléséhez, illetve megszüntetéséhez. Azt is elmondjuk, hogy miért teszed jól, ha beiktatod étrendedbe, hiszen a fokhagyma számos jótékony hatását tudhatod magadénak, elkerülhetsz számos korjellemző betegséget, ha fogyasztod amellett, hogy még ízletes is!

Szagűző tippek:

Egy két szem babkávé – rég ismert szagközömbösítő hatása – csodákra lehet képes fokhagymafogyasztás után, a szájüreg is megkönnyebbül tőle, kiváló szagtalanító! De még két dolgot tehetsz, ha ez nem válna be nálad:

  1. Igyál több tejet, így csökkentheted a fokhagyma jellegzetes illatát! Ha evés közben fogyasztod a tejet, növelheted a hatását, mert így annak zsírtartalma katalizátorként működik.
  2. Egyél petrezselymet! Ha fokhagymás ételt fogyasztasz, majd utána néhány szál petrezselymet  lassan megeszel, akkor jó eséllyel már közömbösítetted is a kellemetlen szagot. A petrezselyemzöld egyébként a gyomrot is erősíti és a vesére is jótékony hatással van, tehát már önmagában is egészséges, a kellemetlen lehelet megszűntetése mellett.

Fogyaszd tehát bátran, hiszen egészségmegőrző hatása már évszázadok óta ismert, gyógyászati célokra már az ókorban is alkalmazták.

Csak néhány pozitív hatása a sok közül:

Segít megelőzni a koszorúér betegségeket, értágító, csökkenti a vérnyomást. Csökkenti a rossz koleszterint a vérben, segíti a vírusok és egyéb kórokozók elleni védekezést, nagyon erős antibakteriális hatással bír, és még a gyomorfekély ellen is igen hatásos segítség lehet! Daganatellenes tulajdonsága is közismert, különösen az emésztőrendszer érintettsége terén.

Jó étvágyat hozzá, ne kérjük tehát elhagyni ételrendeléskor sem!