Finom és egészséges - fokhagyma

A fokhagyma az egyik leggyakrabban használt fűszer, hiszen rendkívül ínycsiklandozó ízt kölcsönöz az ételeknek. A magyar konyha egyik legkedveltebb „tagja”, ami többek között a különleges pizzákon is helyet kap. És hogy még miért különleges a fokhagyma? Hát azért, mert nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is.

A fokhagyma egy évelő, hagymás növény, amit az emberek már több, mint ezer éve ismernek és használnak. Rendkívül kedvelt, hiszen nem igényel túl sok gondoskodást, ezért egyszerűen termeszthető. Igen jellegzetes illata és íze van, ezért igazából megoszlik az emberek véleménye róla. Azonban tudományosan igazolt, hogy rendkívül egészséges, éppen ezért mindenkinek ajánlott a fogyasztása.

Hogy mégis miért jó a fokhagyma?fokhagyma_ILTreno

Található benne kálium, kalcium és magnézium, valamint A, B, C és E-vitaminokat is tartalmaz. Mivel ilyen komplex az összetétele, ezért nagyszerű immunerősítő.

Vértisztító és vérnyomáscsökkentő hatású, valamint a tápanyag tartalmának köszönhetően segíti az emésztést.  Emellett az érelmeszesedés és a vérrögképződés ellen is használatos. A fokhagymának erős antibakteriális és gombaellenes hatása is van – kiválóan véd például a megfázásos megbetegedések ellen is.

Tudtad?

  • Hogy a népi hagyomány szerint a fokhagyma elűzi a hangyákat? Ehhez csupán 1-2 gerezdre van szükség, amit abba a résbe kell helyezni, ahol az állatok a lakásba szöknek.
  • Hogy régen gyógyszerként alkalmazták például a tífusz és a kolera ellen?
  • Hogy a baktériumölő hatása miatt sokáig a hús tartósításához is használták? Éppen ezért vált hagyománnyá, hogy a házilag készített kolbászokba mindig tesznek belőle.
  • Hogy a világ számos területén varázsszerként használták? Az ókori népek például amulettként viselték a nyakukban, és úgy gondolták, hogy az megvédi őket a betegségektől.
  • Hogy a világháborúban a fokhagyma levével küzdöttek a sebek elfertőződése ellen?
  • Hogy legelőször a sumérok és az egyiptomiak ettek fokhagymát?

Ha te is szeretnéd megtapasztalni a fokhagyma ínycsiklandozó ízét és jótékony hatását, akkor ne hagyd ki a különleges ízesítésű pizzákat. Illetve próbáld ki a „csodateát” – tegyél egy bögre fekete teába 1-2 gerezdet, hagyd állni 10-12 percig, majd fogyaszd egészséggel.