Avagy az élesztő jótékony hatásai

Mint tudjuk, a pizzában élesztő is szerepel a hozzávalók között. Aki nem biztos benne, hogy valójában milyen jó dolog ez, annak jöjjön most néhány hasznos információ az élesztőről, ami talán eddig rejtve volt sokunk számára.

Mit tud az élesztő és miért mondjuk, hogy egészséges?

Az ételek – elsősorban a tészták – térfogatát erjedéssel növeli meg, és ezt teljesen természetes úton, káros mellékanyagok képződése nélkül teszi. Az élesztő valójában egy gombafajta. Nem kell megijedni az elnevezéstől, hiszen tudjuk, hogy a gombák egy csoportja igen jótékony hatással bír. Ide tartozik az élesztő is, s mint ilyen, egy rendkívül hatékony vitaminforrásunk lehet, sokan még étrend-kiegészítőként is fogyasztják. Ásványi anyagok, számos aminosav, ezen kívül pedig több féle B vitamin is megtalálható benne. Láthatjuk tehát, hogy milyen jó hatással van szervezetünkre, egészségünk IL Treno_gombócmegőrzése szempontjából.

Igen hatékonyan segíti továbbá az emésztést is, még egyes hasmenéses betegségekben is hatékony ellenszer, illetve sok bélpanaszra is megoldás lehet. E mellett az élesztő rendszeres fogyasztása még az enyhe depressziós tüneteket is csökkentheti, ami a téli időszakban különösen fontos. A szorongás kezelése mellett még a pihentető, nyugodt alvás elérésében is segítségünkre lehet.

Néhány” női bajra” is gyógymódnak bizonyult a kutatások szerint, legfőképp a promenzes szindrómában szenvedők számára lehet hatékony segítség. Étvágyjavító hatása szintén ismert, s bár ez sokunknak nem igazán jó hír, minden esetre egy jó pizzával rögtön meg is oldottuk ezt a „problémát”.

Az élesztőben található króm – állítólag – a cukorbetegségben szenvedők számára jelenthet segítséget, a magas koleszterinszintet lecsökkentve pedig jó barátja lehet a szívnek. (a vérben lévő rossz koleszterint csökkenti, a jó koleszterint pedig megnöveli)

Nyersen is fogyasztható, hatékonyságát azonban nem csökkenti, ha ételekből nyerjük ki a benne lévő hasznos anyagokat. Például egy ínycsiklandó pizzából!

Kellemest a hasznossal – ide illő szólás!

 

IL Treno_eleszto