Csíp-kelődjünk!

Avagy: egészségesek-e a csípős ételek?

Nálunk – mint tudjátok – rendelhettek kifejezetten csípős ételeket is, ezért utána jártunk, mit „teszünk-tesznek” Veletek ezek az erős falatok! Nézzük meg, milyen hatást gyakorolhat egészségünkre egy erősebb Pista?

Úgy kerek a világ, hogy eltérőek a vélemények, viszont a felmérések, kutatások eredményeit mindenképp érdemes számba venni és el is fogadni.

A fűszer – mint olyan – általában fokozza a boldogságérzetet, ezt már bebizonyították, néhány vállalkozó szellemű gurman segítségével, közreműködésével. A kapszaicin nevű anyag ugyanis igen nagy mértékben képes megváltoztatni lelki állapotunkat, méghozzá jó irányban. Ez az anyag benne van a chiliben is, és pontosan emiatt érezhetjük a csípős ízét. Egészen pontosan úgy működik a dolog, hogy agyunk a csípőz íznek köszönhetően – mintegy – fájdalomcsillapító szert kap. Ettől aztán jobban érezzük magunkat, méghozzá azért, mert eközben endorfin szabadul fel a szervezetben. Így joggal nevezhetjük őket boldogsághormonoknak, és még pihentető hatással is bírnak azoknál az embereknél, akik csípős ételeket fogyasztanak. Nem kell azonban kétségbe esni, ha valaki nem kifejezett rajongója a chilinek, hiszen a borsban szintén megtalálható egy hasonló tulajdonsággal felvértezett anyag, ez pedig a piperin.

Azzal, hogy a csípős ételek serkentik a hőreceptorok működését – izzadást okozva – serkentik a vérellátást a szövetekben, és a bőr pórusai is kitágulnak, kvázi csökken a test hőmérséklete.

Miért jó még?

A nyálkahártyában elősegítő vérellátásnak köszönhetően remek ízfokozók is lehetnek az erős ételek. A gyomorsav termelését fokozva az emésztést is hivatottak javítani, ráadásul az inzulinszintet is képesek szabályozni az erős, fűszeres ételek. (nyilván mértékkel fogyasztva, nem ész nélkül)

Ha gyomorbántalmakkal küzd valaki, akkor nyilván kerülnie kell a fűszeres, erős ételeket, ugyan ez vonatkozik a várandós és szoptatós kismamákra is.

Aki viszont nem tartozik az ellen-javaltak körébe, bátran rendelhet egy jó csípőset a pizzáink közül!

Kóstold meg GabKo chilis pizzánkat ide kattintva!