Chili – Tűzbe hoz!

A chili csípősségét már az inkák, valamint az indiánok is élvezték, de vajon mikor hódította meg Európát? Vajon ki volt azaz első európai, akinek a chili megkóstolása után őrjöngve kellett elfutnia az első vizes kútig? A legenda így szól:

Gyógyító erőt tulajdonították a chilinek

A chiliről terjengő rejtélyes legenda szerint Kolumbusz Kristóf orvosa, Diego Alvarez felel a chili-paprika európai elterjedéséért. Állítólag Diego hitt a paprika gyógyító erejében, ezért foggal-körömmel ragaszkodott hozzá, hogy a chilit Európába is eljuttassák. Persze ezután (pontosabban a 16 – 17. században) a chili-paprika eljutott a világ szinte minden nagyobb kontinensére: Ázsiába, Afrikába, Indiába, stb. Ezenkívül a főzésnél sokszor használtak a bors helyet. A kezdetekben ezért is nevezték „piros borsnak”.

Az ízlelőbimbók „hóhéra”

A világ legerősebb chilije még a Guiness rekordok könyvébe is helyet kapott, mivel a Naga bhut Jolokia nevezetű paprika (Indiából származik) amely a Scoville-skála szerint, 1.001.304-es erősséggel rendelkezik. Az „erő-skálán” a magyar Erős Pista körülbelül 1500–2500 közötti értéknél helyezkedik el.

Szóval mennyire csíp a rekorder? Uh... Az „Erős Pistát” hozzá képest inkább „Gyenge Magdinak” lehetne hívni.

Azonban régen a chilit sokan nem ették meg, hanem egyszerűen csak dísznövénynek termesztették (igen, jól olvastad), mivel a chili paprika termése gyönyörű piros színbe öltöztette a kerteket. Igazi reformkornak is nevezhetjük a chili elterjedését, mivel számos ország gasztronómiájának része. Ennek eredményeképpen a kínai, az indiai, a japán és a koreai tradicionális konyhának egyik kulcsfontosságú alapanyagát képezi.

A chili gyógyító hatása

A chili csípősségéért egy átlátszó anyag, a kapszaicin felel. Ezért egy paprika annál jobban csíp, minél több ilyen vegyületet tartalmaz. Egyik legnagyobb előnye, hogy melegítésnél és fagyasztásnál sem veszít erejéből. A vegyület megakadályozza a zsírsejtek szaporodását és serkenti a vérkeringést. Ezért a fogyni vágyóknak erősen ajánlott!

Ezenfelül antibakteriális hatása is van: tisztítja az orr-, és melléküregeket. Számos orvos ajánlja még reumás panaszok, légúti megbetegedések, gyomorfekély és fogfájás kezelésére.

A chili térhódítása Magyarországon

Magyarországon 2011-ben kezdték el igazán felkapni élettani hatásai miatt. Igaz már jóval hamarabb megjelent nálunk: egyes adatok szerint már a 15 – 16. században „tornáztatta” a bátor magyarok ízlelőbimbóit. Manapság a magyarok kedvenc csípős paprikáját, az Erős Pistát ki ne ismerné: szinte minden fűszerboltban és kisboltban kapható a híres „piros arany”.

Csípős beszállítónk: GabkoChili