A tökéletes pizza szelet

Be kell valljuk őszintén, hogy pizzát rendelni ma már nem „túl nagy szám”. Rengetegen szeretik a különböző típusokat, ezért napi szinten több ezren élnek a rendelés lehetőségével. Éppen ezért, úgy nem leszel menő a barátaid körében, ha egy házibuliban vagy egy esti összejövetelen te is a pizza mellett döntesz.

Félre értés ne essék, valószínűleg rendkívül hálásak lesznek, hogy ilyen ínycsiklandozó ételt választottál. És persze örömmel fogyasztják majd a különböző ízesítésű fajtákat. De ha igazán le akarod nyűgözni a őket, akkor ennél többet kell felvonultatnod.

De mégis mit?

Aggodalomra semmi ok, mert most itt a tökéletes megoldás! A Liverpooli Egyetem két diákja, Joel Anthony Haddley és Stephen Worsley felfedezett egy új vágási technikát, amivel igazán érdekes és egzotikus pizza szeleteket készíthetsz. Kápráztasd el a barátaidat ezzel az újfajta technikával, és biztos lehetsz benne, hogy máris menő leszel.

Lássuk most a titkot! Hogyan készülnek a legmodernebb szeletek?

Sokan úgy vágják fel a pizzát, hogy az egyenes vonalak középen találkoznak, és így egyenlő nagyságú, háromszögeket készítenek. De mi van akkor, ha valaki nem szereti a szélét? Vagy ha nem szívleli az ennyire egyenes vonalakat?

Ezen gondolkozott el a két angol egyetemista is, aki kifejlesztette ezt az új technikát. Ennek titka lényegében a görbe vonalakban rejlik. Ha te is szeretnéd egzotikus szeletekkel kínálni a barátaidat, akkor a következőket kell tenned.

  1. Oszd fel a pizzát hullámos vonalakkal hat egyenlő részre. Ezek a vonalak középen találkozzanak, és a pizza egyik felén felfelé, a másik felén lefelé görbüljön az „egyenes”.
  2. Az így kapott görbe háromszögeket felezd el – és így máris elkészült a hat szél nélküli és a hat széllel rendelkező pizza szelet.

pizza_szelet_ IL Treno
​És ez még csak a kezdet!pizza_Szelet_IL Treno

Ez az újfajta szeletelési technika megannyi lehetőséget tesz elérhetővé. Ha te is szeretnéd valamilyen egzotikus mintával, vagy érdekes motívummal megörvendeztetni a barátaidat, akkor nincs más dolgot, csak matematikus szemmel tekinteni a pizzára. De ha egy kis ihletre vágysz, akkor bátran fordulj az angol hallgatókhoz.

(forrás: http://www.pmq.com/January-2015/Youre-Slicing-Your-Pizza-Wrong-But-Science-Can-Help/ és https://www.newscientist.com/article/dn28743-mathematicians-invent-new-way-to-slice-pizza-into-exotic-shapes/)