A csodálatos bazsalikom

Tudtad, hogy nem véletlenül használjuk nagyon nagy előszeretettel pizzáinkon a bazsalikomot?
Persze, mert a gasztronómiai élvezetek mellé szeretnénk egészséggel is szolgálni neked, hogy a kellemest a hasznossal összeköthessük! smiley

Ez nem vicc, olvasd el, miért olyan nagy kincsünk a bazsalikom, amellett, hogy illatos és persze nagyon is ízletes fűszernövény!

Napjaink egyik legkedveltebb és legkeresettebb fűszernövénye a bazsalikom. Sokan nevelik a tavasz beköszöntével otthonukban is, mert nem csak a kertben, hanem erkélyen és balkonon is jól érzi magát! A túl erős és közvetlen napfénytől óvni kell, illetve heti egyszer legalább öntözni, és már is hű társunk lesz a gasztronómiában!

A bazsalikom több fajtája is ismert, száznál is nagyobb számban léteznek változatai. Zöld, illetve vörös leveleinek mérete is változó, nagyságuk pedig elérheti a tíz centimétert is. Aromája hasonlít a szegfűszeghez, ám mégis egyedülálló íz világot képvisel. Az indiaiak egyébként szent növényként tartották becsben, számos legenda és valós tény fűződik nevéhez.

Aromás illata miatt előszeretettel használjuk, ismertsége hazánkban leginkább fűszernövény mivolta kapcsán terjedt el. Azt már kevesebben tudják, hogy egészségünkre is jótékony hatással bír, például nyugtatóként, stressz oldásra alkalmazva. Emésztést elősegítő tulajdonsága valódi kincs, és ilyenkor télen köhögéscsillapítóként használva kifejezetten előnyös lehet számunkra, a megfázós időszakokban.

Ha elrágcsáljuk friss leveleit, megjön az étvágyunk, és még a kellemetlen puffadástól is megóvhat bennünket. Antibakteriális hatása is ismert, sőt rovarcsípés esetén is segítségünkre lehet, mert a bazsalikom gyógyírként külsőleg is alkalmazható, közvetlenül a bőrfelületre helyezve.
Sokan esküsznek száj- és garatfertőtlenítő hatására is, érdemes kipróbálni természetes gyógymódként!

No, és persze a pizzán, hiszen a hamisíthatatlan olasz ízek életre keltésében az egyik kulcsfontosságú fűszernövény!

Egészségünkre, jó étvágyat hozzá!

 

basilico- IL Treno